TOLIAU TIK SMALSIEMS:
VISA TIESA APIE ANGLIAVANDENIUS – CUKRUS
TAIP PAŽYMĖTI ANGLIAVANDENIAI
YRA DRAUGIŠKI BITĖMS
- Sacharozė – cukrus
- Gliukozė
- Fruktozė
- Maltozė
- Maltotriozė
- Polisacharidai
VISA TAI ANGLIAVANDENIAI
Bet kas slypi už šio pavadinimo?
Kas tikrai naudinga bitėms?
ANGLIAVANDENIAI
Angliavandeniai – būtini gyviesiems organizmams, tai svarbiausias maisto, energijos šaltinis.
Angliavandenių atliekamos funkcijos:
- aprūpina organizmus energija;
- tausoja baltymus ir riebalus;
- įeina į organizmų ląstelių sudėtį;
- palaiko normalią organizmų virškinamojo trakto veiklą.
Pagrindiniai angliavandenių šaltiniai:
- grūdai – kviečiai, kukurūzai;
- kultūrinai augalai – cukriniai runkeliai, cukranendrės;
- daržovės – bulvės, morkos, pupos;
- vaisiai – bananai, vynuogės, obuoliai, kriaušės …
MONOSACHARIDAI
Monosacharidai – paprasčiausios sudėties angliavandeniai.
Kai kurie monosacharidai yra saldaus skonio, pavyzdžiui fruktozė. Paprastai monosacharidai būna bespalviai, tirpūs vandenyje, kristalinės struktūros.
Labiausiai paplitę monosacharidai:
- gliukozė (dekstrozė) – aptinkama meduje, vaisiuose, kraujo sudėtyje;
- fruktozė – aptinkama meduje, vaisiuose;
- galaktozė – aptinkama žinduolių piene;
- ribozė – įeina į RNR (ribonukleino rūgštis) sudėtį;
- deoksiribozė – yra visose augalų ir gyvūnų ląstelėse, įeina į DNR (deoksiribonukleo rūgštis) sudėtį.
DISACHARIDAI
Disacharidai – angliavandenių molekulės, susidedančios iš dviejų monosacharidų (vienodų ar skirtingų) molekulių.
Labiausiai paplitę disacharidai:
- sacharozė (cukrus) – susidaro iš vienos gliukozės molekulės ir vienos fruktozės molekulės, dažniausiai gaminamas iš cukrinių runkelių, cukranendrių;
- maltozė – susidaro iš dviejų gliukozės molekulių;
- laktozė (pieno cukrus) – disacharidas, sudarytas iš gliukozės ir galaktozės, randamas piene.
POLISACHARIDAI
Polisacharidai – sudėtiniai angliavandeniai arba „aukštieji cukrai“, sudaryti iš didelių ir labai didelių molekulių.
- Oligosacharidai, turintys tris anglies atomus, vadinami triozėmis – maltotriozė, naudojama alaus gamyboje, lengvai skaidosi. Polisacharidai, kuriuose yra keturi anglies atomai, yra vadinami tetrozėmis, penki – pentozėmis, šeši – heksozėmis ir t.t., sunkiai skaidosi arba nesiskaido.
Polisacharidai naudingi žmogaus organizmui, jų skaidymas užima ilgesnį laiko tarpą, tuo pačiu energija užtikrinama ilgesniam laikui.
Visai kitas polisacharidų poveikis bičių maitinimo atveju. Kadangi polisacharidų molekulės yra didelės arba labai didelės, tai bičių organizmai, bandydami suskaidyti polisacharidą į monosacharidą:
- nepasisavina polisacharidų – bitės BADAUJA, tai ypatingai pavojinga žiemos laikotarpiu;
- greičiau dėvisi – trumpėja bičių gyvenimo laikas.
Labiausiai paplitę polisacharidai:
- krakmolas – gausu grūduose, bulvėse, ankštiniuose augaluose;
- maistinės skaidulos – celiuliozė (netirpi ląsteliena); pektinai, gumos (tirpsta, tirštėja vandenyje).
DRAUGIŠKI BITĖMS ANGLIAVANDENIAI
- GLIUKOZĖ (dekstrozė) – monosacharidas;
- FRUKTOZĖ – monosacharidas;
- SACHAROZĖ – CUKRUS – disacharidas;
- MALTOZĖ – disacharidas;
- MALTOTRIOZĖ – trisacharidas (lengvai skaidosi).
Įsigyjant sirupą žiemos maitinimui svarbu atkreipti dėmesį į:
- angliavandenių sudėtį;
- sausos medžiagos [s/m] kiekį sirupe.
Paprastai sausos medžiagos kiekis sirupuose skirtuose bičių maitinimui svyruoja nuo 68% iki 73%.
BITĖ-2 SIRUPO VISOS CUKRŲ SUDĖTINĖS DALYS LENGVAI PASISAVINAMOS
BITĖ-2 SIRUPAS:
- lengvai virškinamas sirupas;
- maksimalus maistingųjų medžiagų išnaudojimas;
- dėka išlaikytos cukrų proporcijos nesikristalizuoja;
- bitės pilnavertiškai maitinasi visos žiemos laikotarpiu;
- patogus saugojimas, pakavimas ir paruošimas naudoti.
SUSISIEKITE SU MUMIS
UŽSAKYMŲ PRIĖMIMAS, ATSIĖMIMAS, PRISTATYMAS
BIČIŲ MAITINIMAS KAUNAS
Užsakymų priėmimas, pristatymas iki kliento
+370 685 24485
saulius@lavisa.lt
Sukilėlių pr. 20, LT-50157 Kaunas, Lietuva
Darbo laikas:
8.00-17.00, I-IV
8.00-16.00, V
12.00-13.00, pietų pertrauka
BIČIŲ MAITINIMAS KUPIŠKIS
Užsakymų priėmimas, prekių išdavimas Kupiškyje
+370 650 31161
frusela@lavisa.lt
Gedimino g. 110, LT-40134 Kupiškis, Lietuva
Darbo laikas:
8.00-17.00, I-IV
8.00-16.00, V
12.00-13.00, pietų pertrauka
REKVIZITAI
Frusela, UAB
Įmonės kodas: 302498823
PVM mokėtojo kodas: LT100005321214
Adresas: Gedimino g. 110, LT-40134 Kupiškis, Lietuva
Bankas: AB SEB Vilniaus bankas
Banko kodas: 70440
SWIFT: CBVILT2X
Atsiskaitomoji sąskaita Nr.: LT607044060007486448